Cum să faci compot de merișor pentru iarnă? Pregătiți toate ingredientele necesare. Culegeți fructele de sânziene, îndepărtați-le pe cele deteriorate sau putrezite. Îndepărtați codițele.
Clătiți bine fructele de pădure. Acordați o atenție deosebită acestui lucru, astfel încât praful sau murdăria care a ajuns în borcan, să nu strice preparatul. Este mai bine să închideți compotul în borcane de un litru.
Astfel, puteți deschide borcanul pentru o singură dată, nu depozitați compotul deschis în frigider și nu mergeți după următorul borcan.
Spălați bine borcanele cu bicarbonat de sodiu și sterilizați-le. Răspândiți fructele de pădure preparate în borcane de 200 gr fiecare. Eu am umplut borcanele cu 1/3. Într-o oală sau ceainic fierbeți apă.
Deoarece spațiul din borcan este deja ocupat de fructe de pădure, apa va lua un pic mai puțin, dar încălziți cantitatea prevăzută în rețetă, mai bine cu o rezervă.
Se toarnă apa clocotită abruptă peste fructele de păducel din borcane până sus, se acoperă cu capace și se lasă timp de 15 minute. Boabele din borcan vor începe să se spargă, așa ar trebui să fie.
După 15 minute, când apa s-a răcit ușor și fructele de pădure sunt bine acoperite cu apă clocotită, scurgeți apa din borcane într-o cratiță. Se adaugă zahărul în apă, se pune pe foc mare și se aduce la fierbere.
Se adaugă un vârf de cuțit de acid citric în fiecare borcan de terne. Se umplu boabele cu apă fiartă și zahăr și se închid imediat cu capace sterile. Cel mai bine este să turnați mai întâi un borcan, să îl rulați, iar apoi să aduceți apa din nou la fierbere și să îl turnați pe al doilea.
Întoarceți borcanele peste capace, acoperiți cu o pătură sau un prosop gros, lăsați până la răcirea completă. Păstrați compotul finit în pivniță sau în cămara obișnuită a casei, preparatul este rezistent la temperatura obișnuită a camerei. Poftă bună!